ppsc test preparation mcqs – past paper

0
ppsc test preparation mcqs

ppsc test preparation mcqs

1. Red Lake is found in

  • Ans: USA

2. Gulbadan begum was emperor Humayun’s?

  • Ans: Sister

3. Panama’s Capital is ?

  • Ans: Panama city

4. A mason fixed black tiles of squat stapes around square room . There are 21 tiles on each side of the room . How many tiles did he need altogether?

  • Ans: 80

5. which of the following windows do not start button ?

  • Ans: Window 8

6. Increased level as SGOT/AST in blood is an indications of ?

  • Ans: Hepatitis

7. Due to geo strategic position no peace is possible in Afghanistan without active support and co-operation of ?

  • Ans: Pakistan

8. Manama is the Capital of which Asian country ?

  • Ans: Bahrain

9. who is the chief executive of Islamic republic of Afghanistan?

  • Ans: Abdullah Abdullah

10. Fill in the correct prepositions: “i will be ready __ the time you get here?

  • Ans: BY

11. Ching ping dam is located in ?

  • Ans: China

12. The word : Pakistan” was firstly introduced in __ 1933 ?

  • Ans: Now or never

13. The latest anti-militamcy operation in Pakistan is titled:

  • Ans: Radd-ul Fasad

14. Which of the following countries recently allowed the women to drive a car alone ?

  • Ans: Saudi Arabia

15. Earth competes one rotation on its axia in _ ?

  • Ans: 23 hours 56 minutes 4.9 seconds
16. The average weight of 8 persons is increased by 2.5 Kg when one of them who weights 56 kg is replaced by a new man. The weight of the new man is ?
  • Ans: 76 years (Kg)

17. what is the Value of X in 3x-15-6=0 ?

  • Ans: 7

18. Angela Markel is the head of which country ?

  • Ans: Germany

19. Akosombo Dam is constructed on volts river in _ ?

  • Ans: Ghana

20. The oldest revealed divined book is ?

  • Ans: Taurat

21. which component of computer is also considered as it heart ?

  • Ans: Microprocessor

22. which part of world is known as “Great Britain of Pacific” ?

  • Ans: Japan

23. The Over cooking of food should be avoided because it ?

  • Ans: Reduces the nutrition value of food

The word Muhammad (Saw) as a name has been mentioned in the holy Quran only _ ?

  • ans. four times

25. In MS Excel 2016, which of the following can be used to split windows into two ?

  • Ans. view split

26. The great book ” Al itqan fi uloom al quran ” was composed by ?

  • Ans : Jalaluddin Suyuti

27. Choose the correct meaning of the idiam : Onec in a blue moon”

  • Ans: rare occasion

28. Stanley Wolpert is popular due to his biography on ?

  • Ans: Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah

29. The first Mu’adhin of islam ?

  • Ans: Hazrat Bilal RA

30. Which of the following is not a MS Power Point view ?

  • Ans: Presentation view

31. What are liquids that evaporate quickly, called ?

  • Ans: Volatile

32. Which prophet of Allah had minimum age ?

  • Ans. Hazrat Essa AS 33 year

33. Hajr-e- Aswad is installed on the wall of khana kaab what is the meaning of Aswad ?

  • Ans: Black

34. Which of the following River flows in canada ?

  • Ans: All of these

35. Study of Spiders is called ?

  • Ans: Arachnology

36. Why did the USA withdraw from the the united nations humans rights council in June 2018 ?

  • Ans: USA believed there was a bias against Israel

37. Lala Lajpat Rai was a famous punjabi leaders associated with ?

  • Ans: Arya Samaj

38. Mr. Javaid Iqbal is chairman of the ?

  • Ans: National Accountability Bureau NAB

39. which of the following is the second largest province of Pakistan ?

  • Ans: Sindh

40. When no tariffs are imposed on all imports and exports it is called?

  • Ans: free trade

41. Divide 350 into two party in the way that on exports it is called ?

  • Ans: 173, 177

42. Which gas present in the earth’s atmosphere can absorb solar ultraviolet radiatation ?

  • Ans: Ozone gas

43. In a windows pc the shortcut key for redoing the last action in Microsoft power point is ?

  • Ans: Ctrl+Y or F4

44. Which of the following is considered the deepest lake in the world ?

  • Ans: Lake Baikal

45. Change the narration : The old lady said to her son, “is it not your duty to help[ me in my old age ?

  • Ans: The old lady asked her son if it was not his duty to help her in her old age.
46. To create table of columns and rows for statistical or mathematical calculations using spronstget, which software is used ?
  • Ans: Excel

47. who was the first Pakistani doctor whos lost his wife due to covid -19 infection and was posthumously awardee the Nishan-e- Kashmir on 27 march 2020 ?

  • Ans: Usmana Riaz 1st doctor

48. The Edhi foundation has the world’s largest ?

  • Ans: ambulance

49. where is the pyramids of giza situated ?

  • Ans: Egypt

50. Salat-e- khusoof is performed at the occasion of ?

  • Ans: Eclipse Prayer

51. which battle led to the birth of the khawaarij ?

  • Ans: The Battle of Nahrawan

52. when a gas turns into a liquid the process is called ?

  • Ans: Condensation

53. who is the head of pakistan atomic energy commission ?

  • Ans. Muhammad Naeem

54. River Nile river flow through which of the flowing cities ?

  • Ans. Cairo

55. when was Quaid e Azam elected as the president of the first Constituent assembly ?

  • Ans. 11th August 1947

56. Look at this series 58, 52, 46, 40, 34,__ what number should come next ?

  • Ans. 28

57. _____ is considering the largest Glacier in world located in Antarctica ?

  • Ans: Lambert-Fisher Glacier

58. Jacob Zuma in the president of ?

  • Ans: South African

59. In the context of Pakistan’s political and judicial history what does PCO stand for ?

  • Ans: Provisional Constitutional Order

60. _____ are used to display data .

  • Ans: Output device

61. what is the function of logical unit in a computer ?

  • Ans: perform arithmetic and logic operations

62. The procedure of shattering the gallstones and kidney stones by shockwaves, is called?

  • Ans: Lithotripsy

63. Change the voice of the following sentence ” have you laughed at them”?

  • Ans: Have they been laughed at by you?

64. Find the relationship simlar to encourage: restrict

  • Ans: Dearth : surplus

65. which one of the following is the metal?

  • Ans: Mercury

66. Which article of the 1973 constitution releates to national language of Pakistan?

  • Ans: 251

67. Which ghazwa his mentioned in surah al Imran ?

  • Ans: Ghazwah Badar, Uhad

68. Partition of bangal was anulled ander British monarch:

  • Ans: King George V

69. Vaccination was discovered by __ ?

  • Ans: Edward Jenner

70. The dimer Basha dam is in the preliminary stages of construction it is on river ?

  • Ans: River Indus

71. Which one of the following is a landlocked country ?

  • Ans: NEPAL

72. Which of the following functions in microsoft excel is used to count items in a cell range?

  • Ans: Count

73. The 16th non-aligned movement summit conference was held on 25 & 26 october,2019,in ?

  • Ans: Baku, Azerbaijan

74. 60 men can do a work in 40 days. How long will it take 40 men to complete the same work?

  • Ans: 60 day

75. What does the phrase” putting the cart before the horse” mean ?

  • Ans: to do something contrary to conventional order

76. Complete the series: 3,4,7,8,11,12, _ ?

  • Ans: 15

77. WIPO is the abbreviation of .

  • Ans: World Intellectual Property Organization

78. Correct the sentence by choosing right option for the underlined portion: ” I am tired as i am working since morning ?

  • Ans: I have been working

79. Which of the following is not a valid zoom percentage in excel ?

  • 500 %

80. Change the voice of the following sentence: do you now my father ?

  • Ans: is my father known to you ?

81. What is jobbery

  • Ans: Conduct of public business for private gain

82. Choose the correct meaning of the ldion , ” To fich in troubled waters”

  • Ans: to benefit others people’s in troubles

83. What was the relegion of the majority of the arabs before islame ?

  • Ans: Idolatrous
84. A fruit basket comprises of oranges, peaches and strawberries. The ration of oranges to peaches to strawberries is 2:3:4: If there are 8 orange, how many total fruit items are there in the basket ?
  • Ans: 36

85. Rainfall is measured using a ?

  • Ans: Rain gauges

86. Which was the first gulf state who recognized israel?

  • Ans: UAE

Who many square meters are in one square km?

  • Ans: 1000000

88. If rs 1000 is divided amongst rabail and amna in the proportion of 2:3 respectively, How much will rabail receive?

  • Ans: 400

89. Quaid-e-azam resigned from congress in the year ?

  • Ans: 1920

90. Is the capital of fiji ?

  • Ans: Suva

91شاہد کسں کا شعری محجموعہ ہے؟

جون ایلیا

92 چہار شنبہ ہفتے کا کون سا دن ہے؟

بدھ

وہ صبح اور وہ چھاوں ستاروں کی اور وہ نور93
دیکھے تو غشی کرے ادنی گوئے اوج طور
س شعر میں علم بیان کی کون سی صورت آتی ہے ؟

استعارہ

94غالب کا یہ مشہور مصرعہ مکمل کیجیے : موت سے پہلے آرمی — نجات پا ئے کیوں

غم سے

95اردو نظم کے پہلے شاعر کون ہے ؟

نظر اکبر آبادی

96 قواعہ کا وہ حصہ جس میں مرکب جملوں اور عبارتوں سے بحث کی جاتی ہی ، کہلاتا ہے؟

97باع باع ہونا ؛ محاور ہے اس کا مفہوم کیاہے ؟

بہت خوش ہونا

98 ” charity begins at home “کے درست مطب کا انتخاب کیجیے؟

اول خویش بعد درویش

99 کون سا جملہ درست ہے ؟

برائے میربانی کل ضرور آئیں

100— ڈاکٹر فرحان فتع پوری کی اس مشہور تضیف کا نام مکمل کیجیے : اردو شعرا کے تذ کرے — اور

?

All latest govt jobs & past paper : CLCIK HERE